Miłośnicy marynowanych ryb pokochają ten przepis. Pyszną sałatkę z marchewką można przygotować na obiad z gotowanymi ziemniakami, puree ziemniaczanym lub owsianką. Pamiętaj, że ryba jest już słona, więc musisz dodać trochę soli.
Składniki
- marchew - 300 g
- łosoś (lekko solony) – 200 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet jabłkowy - 1 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- papryka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj cukier, sól, paprykę i zmieloną czerwoną paprykę. Wymieszaj rękami, lekko ugniatając marchewki.
Obierz cebulę, czerwoną paprykę i drobno posiekaj.
Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Wlej gorący olej do miski z marchewką, przecedzając przez sitko.
Dodaj ostrą paprykę, ocet, czosnek przepuszczony przez prasę i łososia pokrojonego na małe kawałki. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy