Sałatka grecka od wielu lat jest popularna nie tylko w swojej ojczyźnie, ale także daleko poza jej granicami. Przepis był wielokrotnie zmieniany, ulepszany i uzupełniany. Pojawiła się między innymi wersja z serem feta, oliwkami i sałatą lodową.
Składniki
- pomidory koktajlowe - 200 g
- ogórki (średnie) – 2 kawałki
- sałata lodowa - 3 listek
- oliwki (bez pestek) – 100 g
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- bryndza - 150 G
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- oregano - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory, ogórki, ser i obraną cebulę.
Rozerwij liście sałaty rękami.
Połącz warzywa, oliwki, ser i sałatę.
Dodaj sól, mielony pieprz, oregano, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj szczypcami do sałatek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy