Jeśli nie lubisz majonezu, zrób "Oliviera" ze śmietaną. Ulubiona sałatka okazuje się równie smaczna, ale lżejsza. Staram się używać śmietany o zawartości tłuszczu do 15% - ma bardzo mało kalorii i wygodną gęstość.
Składniki
- gotowana kiełbasa (mleczny) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 150 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ogórki (słone) – 2 kawałki
- zielony groszek (w puszkach) – 150 G
- śmietana - 200 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Kiełbasę, jajka, ziemniaki, marchewkę i ogórki pokroić w drobną kostkę tej samej wielkości.
Groszek wrzuć do durszlaka, opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
W głębokiej misce połącz ogórki, kiełbasę, ziemniaki, marchewkę, jajka i zielony groszek.
Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i śmietanę. Delikatnie wymieszaj sałatkę łyżką, uważając, aby nie zmiażdżyć warzyw.
Połóż Oliviera na ładnym talerzu, udekoruj liśćmi zieleni i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy