Zróbmy dziś razem popularną sałatkę z głuszca. Pyszne i zaskakująco piękne danie jest zawsze w centrum uwagi. Proponuję nieco zmienić klasyczny przepis i dodać marynowane pieczarki do sałatki!
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 300 g
- pieczarki (marynowane) – 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ziemniaki (średni) – 3 kawałki
- ogórki - 200 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- papryka - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- majonez - 120 ml
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
- jaja przepiórcze - 3 kawałki
- pietruszka - 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka, ogórki, marynowane pieczarki i obrane jaja kurze pokroić w drobną kostkę.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce do koreańskiej marchwi.
Wymieszaj ziemniaki z solą, papryką, mielonym pieprzem i umieść na gorącej patelni z olejem.
Smaż przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Połóż gotowe ziemniaki na serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
W głębokiej misce połącz filety, jaja kurze, marynowane pieczarki i ogórki. Sól, pieprz i dopraw majonezem.
Ułóż sałatkę w stos i obficie posyp frytkami na całej powierzchni.
Na wierzch zrób małe wgłębienie, ułóż obrane jajka przepiórcze i posyp natką pietruszki.