Oferuję prosty i szybki przepis na marynowaną paprykę w oleju. Przekąska jest piękna i aromatyczna, plastry pieprzu doskonale zachowują swój kształt. Zimą takie przygotowanie doskonale uzupełni zarówno świąteczne menu, jak i codzienną dietę.
Składniki
- papryka - 2,5 kg
- czarny pieprz (groszek) – 7 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- woda - 400 ml
- ocet (9%) – 60 ml
- Olej roślinny (rafinowany) – 100 ml
- cukier - 4 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w duże plasterki.
Na patelni umieść sól, cukier i oba rodzaje pieprzu. Wlej olej roślinny i wodę, wymieszaj, zagotuj na małym ogniu. Wprowadź ocet, wymieszaj.
We wrzącej marynacie umieść plastry pieprzu, dodaj posiekany czosnek i gotuj obrabiany przedmiot na małym ogniu pod pokrywką przez 5 minut po ugotowaniu.
Wrzącą paprykę w oleju zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.