marynowana papryka z masłem na zimę

40 min
3 puszki po 0,5 l
Marynowana papryka z olejem na zimę
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Oferuję prosty i szybki przepis na marynowaną paprykę w oleju. Przekąska jest piękna i aromatyczna, plastry pieprzu doskonale zachowują swój kształt. Zimą takie przygotowanie doskonale uzupełni zarówno świąteczne menu, jak i codzienną dietę.

Składniki

  • papryka - 2,5 kg
  • czarny pieprz (groszek) – 7 szt.
  • ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
  • woda - 400 ml
  • ocet (9%) – 60 ml
  • Olej roślinny (rafinowany) – 100 ml
  • cukier - 4 art.
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w duże plasterki.

Na patelni umieść sól, cukier i oba rodzaje pieprzu. Wlej olej roślinny i wodę, wymieszaj, zagotuj na małym ogniu. Wprowadź ocet, wymieszaj.

We wrzącej marynacie umieść plastry pieprzu, dodaj posiekany czosnek i gotuj obrabiany przedmiot na małym ogniu pod pokrywką przez 5 minut po ugotowaniu.

Wrzącą paprykę w oleju zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy