dżem rabarbarowy z jabłkami

45 min
4 porcje
Dżem rabarbarowy z jabłkami
fotogal, stock.adobe.com
0

Z jednej strony rabarbar jest bardzo często stosowany w kompotach i innych preparatach. Z drugiej strony regularnie o nim zapomina się. Dlatego chcę przypomnieć o tak pięknym składniku, a jednocześnie podzielić się przepisem na dżem rabarbarowy z jabłkami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zdejmij sztywny film z łodyg rabarbaru i pokrój je w kostkę.

Drobno posiekaj jabłka.

Wymieszaj, przykryj wszystko cukrem i pozostaw na noc.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.

Zmiel dżem blenderem, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 15 minut.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy