pierwsze dania 22.01.2022

lagman z indykiem, bakłażanem i papryką

1 godz. 25 min.
6 porcji
Lagman z indykiem, bakłażanem i papryką
satura_, stock.adobe.com
0

Wydaje mi się, że bakłażan pasuje do lagmana jak żadne inne warzywo. Specjalna gorycz nadaje potrawie pożądany akcent, który wielu osiąga za pomocą przypraw. Z tego powodu nie radzę usuwać skórki z bakłażana.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój indyka, bakłażana, marchewkę i obraną cebulę.

W głębokim kotle rozgrzej olej, dodaj indyka i dobrze zrumień ze wszystkich stron.

Dodaj cebulę, marchewkę i smaż na złoty kolor cebuli.

Dodaj bakłażany, chmiel suneli i czarny pieprz. Gotuj przez kolejne 7 minut.

Dodaj koncentrat pomidorowy zmieszany ze 100 ml wody i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 3-4 minuty.

Wlej gorącą wodę, przykryj i gotuj przez 40 minut.

Sól, wyciśnij czosnek przez prasę i zdejmij z ognia.

Osobno ugotuj makaron do miękkości, wrzuć do durszlaka i spłucz.

Ułóż makaron na talerzach, dodaj zupę z mięsem i warzywami, posyp posiekanym koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy