Wydaje mi się, że bakłażan pasuje do lagmana jak żadne inne warzywo. Specjalna gorycz nadaje potrawie pożądany akcent, który wielu osiąga za pomocą przypraw. Z tego powodu nie radzę usuwać skórki z bakłażana.
Składniki
- Indyk (filet) – 500 g
- makaron - 250 g
- bakłażany - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- pasta pomidorowa - 2 art.
- Olej roślinny - 30 ml
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- koperek - 3 gałązki
- woda (filtrowane) – 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój indyka, bakłażana, marchewkę i obraną cebulę.
W głębokim kotle rozgrzej olej, dodaj indyka i dobrze zrumień ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę, marchewkę i smaż na złoty kolor cebuli.
Dodaj bakłażany, chmiel suneli i czarny pieprz. Gotuj przez kolejne 7 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy zmieszany ze 100 ml wody i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 3-4 minuty.
Wlej gorącą wodę, przykryj i gotuj przez 40 minut.
Sól, wyciśnij czosnek przez prasę i zdejmij z ognia.
Osobno ugotuj makaron do miękkości, wrzuć do durszlaka i spłucz.
Ułóż makaron na talerzach, dodaj zupę z mięsem i warzywami, posyp posiekanym koperkiem.