dżem z kumkwatu

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem z kumkwatu
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Ze wszystkich dżemów cytrusowych dżem kumkwatowy jest prawdopodobnie najwygodniejszy w przygotowaniu. A wszystko dlatego, że małe owoce cytrusowe absolutnie nie muszą być czyszczone. Jednocześnie jasny kolor, smak i przyjemna kwaskowatość – wszystko pozostaje na swoim miejscu.

Składniki

  • kumkwat - 1.2 kg
  • cukier - 600 g
  • woda - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz kumkwat, pokrój na kilka kawałków i usuń nasiona.

Napełnij go cukrem, wlej gorącą wodę i pozostaw na 20 minut.

Gotuj dżem na małym ogniu przez około pół godziny.

Ostudź, zmiel blenderem zanurzeniowym i ponownie zagotuj.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy