Ze wszystkich soków warzywnych Dynia można nazwać najbardziej niezwykłym. Słodki i aromatyczny, już sam w sobie jest pyszny. Ale proponuję urozmaicić to jeszcze bardziej i dodać trochę suszonych moreli. A jednocześnie powiem Ci, jak to zrobić.
Składniki
- Dynia - 900 g
- suszone morele - 300 g
- woda - 4 l
- kwas cytrynowy - 1.5 łyżeczka
- cukier - 300 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię w kostkę, opłucz suszone morele i przykryj częścią wody.
Gotuj przez 20 minut po ugotowaniu, ubij wszystko blenderem i przetrzyj przez sito.
Zagotuj pozostałą wodę z cukrem, aż się rozpuści.
Wymieszaj masę dyniową z syropem, gotuj wszystko razem przez kolejne 3 minuty i wlej do sterylnych słoików lub butelek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy