lecho z papryki z koncentratem pomidorowym bez sterylizacji
Wydaje mi się, że to najprostszy przepis na paprykę lecho, jaki można wymyślić. Zawiera tylko pieprz, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Jest przygotowywany bez sterylizacji i innych trudności. Szybki, prosty i bardzo smaczny! Polecam spróbować.
Składniki
- papryka (Waga netto) – 2 kg
- Pasta pomidorowa - 200 g
- woda - 1 l
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet (9%) – 2,5 art.
- liść laurowy - 3 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 7 szt.
- cukier - 1 szklanka
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz paprykę, obierz nasiona i łodygi, pokrój na kawałki.
W garnku do gotowania połącz 1 litr wody, koncentrat pomidorowy, sól, cukier, ziarna pieprzu, liść laurowy, ocet i olej roślinny. Wymieszaj i zagotuj.
We wrzącej marynacie umieść przygotowany pieprz, ponownie zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wrzące lecho zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Schłodzony przedmiot jest doskonale przechowywany w temperaturze pokojowej.