lecho z papryki z koncentratem pomidorowym bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
4 puszki po 0,7 l
Lecho z papryki z koncentratem pomidorowym bez sterylizacji
Nickola_Che, stock.adobe.com
0

Wydaje mi się, że to najprostszy przepis na paprykę lecho, jaki można wymyślić. Zawiera tylko pieprz, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Jest przygotowywany bez sterylizacji i innych trudności. Szybki, prosty i bardzo smaczny! Polecam spróbować.

Składniki

  • papryka (Waga netto) – 2 kg
  • Pasta pomidorowa - 200 g
  • woda - 1 l
  • Olej roślinny - 100 ml
  • ocet (9%) – 2,5 art.
  • liść laurowy - 3 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 7 szt.
  • cukier - 1 szklanka
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz paprykę, obierz nasiona i łodygi, pokrój na kawałki.

W garnku do gotowania połącz 1 litr wody, koncentrat pomidorowy, sól, cukier, ziarna pieprzu, liść laurowy, ocet i olej roślinny. Wymieszaj i zagotuj.

We wrzącej marynacie umieść przygotowany pieprz, ponownie zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wrzące lecho zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Schłodzony przedmiot jest doskonale przechowywany w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy