dżem z czarnej porzeczki

45 min
2 porcje
Dżem z czarnej porzeczki
Maryna Osadcha, stock.adobe.com
0

Niesamowity dżem z czarnej porzeczki według przepisu babci robię rok po roku. Gęsty, aromatyczny, zdrowy, sam w sobie jest dobry i doskonale uzupełnia lody, serniki, naleśniki i inne desery. A z nim dostajesz pyszne tarte ciasta.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, opłucz, wrzuć do durszlaka.

Przełóż jagody przez maszynkę do mięsa, a następnie przetrzyj masę przez sito. Pozbędziemy się więc niepotrzebnych kości i skóry, aby gotowy dżem miał przyjemną jednorodną strukturę.

Powstały przecier jagodowy przelej do miski do gotowania, dodaj cukier i zagotuj na dużym ogniu pod pokrywką. Następnie musisz usunąć piankę,wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować obrabiany przedmiot przez kolejne 5-7 minut. Pamiętaj, że schłodzony dżem będzie grubszy.

Wlej gorący dżem porzeczkowy do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, Zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Schłodzony przedmiot przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu, a otwarty słoik w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy