makrela w puszkach w oleju

2 godz. 25 min.
8 porcji
Makrela w puszkach w oleju
Ilya, stock.adobe.com
0

Nigdy nie gotowałeś konserw rybnych? Radzę spróbować! Możesz zacząć od tego przepisu. Makrela w puszkach w oleju jest przygotowywana bez sterylizacji i specjalnych trudności. Potrzeba trochę cierpliwości i produktów wymienionych na liście.

Składniki

  • makrela - 4 kawałki
  • liść laurowy - 4 kawałki
  • ziele angielskie - 3 groszek
  • kolendra (w ziarnach) – 0,5 łyżeczka
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 200 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 art.
  • woda - 2 szklanki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wypłucz makrelę, wypatrosz, Usuń ogon i głowę.

Pokrój rybę na małe kawałki i włóż do garnka z grubym dnem.

Dodaj przyprawy, cukier, sól, wodę i olej.

Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 2 godziny.

Umieść gorące konserwy w wysterylizowanych słoikach, zwiń i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy