Nigdy nie gotowałeś konserw rybnych? Radzę spróbować! Możesz zacząć od tego przepisu. Makrela w puszkach w oleju jest przygotowywana bez sterylizacji i specjalnych trudności. Potrzeba trochę cierpliwości i produktów wymienionych na liście.
Składniki
- makrela - 4 kawałki
- liść laurowy - 4 kawałki
- ziele angielskie - 3 groszek
- kolendra (w ziarnach) – 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny (bez zapachu) – 200 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 art.
- woda - 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wypłucz makrelę, wypatrosz, Usuń ogon i głowę.
Pokrój rybę na małe kawałki i włóż do garnka z grubym dnem.
Dodaj przyprawy, cukier, sól, wodę i olej.
Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 2 godziny.
Umieść gorące konserwy w wysterylizowanych słoikach, zwiń i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy