dania główne 14.11.2022

Klasyczna Hiszpańska paella z owocami morza

1 godz. 20 min.
6 porcji
Klasyczna Hiszpańska paella z owocami morza
chandlervid85, stock.adobe.com
0

W restauracji w Hiszpanii klasyczna Hiszpańska paella wygląda jak ryż z kurczakiem, warzywami lub królikiem. Ale z czasem, aby zadowolić turystów, szefowie kuchni zaczęli używać klasycznego przepisu na to danie, ale dodawali owoce morza.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Aby przygotować paellę, użyj specjalnych naczyń, ale jeśli jej nie masz, możesz użyć patelni z grubym dnem.

Przygotuj owoce morza. Opłucz je pod wodą, obierz połowę krewetek i małży, odłóż połowę na bok. Oczyść ośmiornicę i kałamarnicę, pokrój w paski i odłóż na bok.

Na patelnię wlej trochę oleju, dodaj 2 ząbki czosnku i trochę szafranu. Umieść tam krewetki i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Wyjmij i smaż małże w tym samym oleju. Gdy małże się otworzą, można je wysłać do smażonych krewetek. Zamknięte małże należy wyrzucić.

Pokrój cebulę, czosnek i pomidory w drobną kostkę. W oleju po owocach morza wyślij cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor. Dodaj trochę oleju, pomidorów do cebuli i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj resztę szafranu, kurkumę i sól i wymieszaj.

Wlej ryż na patelnię, wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Dodaj bulion rybny do ryżu, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez nie więcej niż 15 minut.

Obierz paprykę z nasion, pokrój w cienkie paski i wyślij do ryżu. Dusić przez 5 minut.

Dodaj owoce morza,zielony groszek i zieloną fasolkę. Dobrze wymieszaj paellę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Spróbuj soli i przypraw, w razie potrzeby dodaj do swoich upodobań.

Gdy bulion prawie cały wyparuje, wyłącz paellę i pozwól jej trochę zaparzyć. Udekoruj na wierzchu smażonymi krewetkami i małżami, podawaj na ciepło.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy