W restauracji w Hiszpanii klasyczna Hiszpańska paella wygląda jak ryż z kurczakiem, warzywami lub królikiem. Ale z czasem, aby zadowolić turystów, szefowie kuchni zaczęli używać klasycznego przepisu na to danie, ale dodawali owoce morza.
Składniki
- okrągły ryż - 150 g
- krewetki - 100 g
- kalmary - 100 g
- małże - 100 g
- Ośmiornica - 100 g
- pomidory - 4 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- fasolka szparagowa - 100 g
- zielony groszek - 100 g
- czosnek - 3 ząbki
- Szafran - 1 CZ. l
- kurkuma - 1 CZ. l
- oliwa z oliwek - 60 ml
- rosół rybny - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Aby przygotować paellę, użyj specjalnych naczyń, ale jeśli jej nie masz, możesz użyć patelni z grubym dnem.
Przygotuj owoce morza. Opłucz je pod wodą, obierz połowę krewetek i małży, odłóż połowę na bok. Oczyść ośmiornicę i kałamarnicę, pokrój w paski i odłóż na bok.
Na patelnię wlej trochę oleju, dodaj 2 ząbki czosnku i trochę szafranu. Umieść tam krewetki i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Wyjmij i smaż małże w tym samym oleju. Gdy małże się otworzą, można je wysłać do smażonych krewetek. Zamknięte małże należy wyrzucić.
Pokrój cebulę, czosnek i pomidory w drobną kostkę. W oleju po owocach morza wyślij cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor. Dodaj trochę oleju, pomidorów do cebuli i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj resztę szafranu, kurkumę i sól i wymieszaj.
Wlej ryż na patelnię, wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Dodaj bulion rybny do ryżu, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez nie więcej niż 15 minut.
Obierz paprykę z nasion, pokrój w cienkie paski i wyślij do ryżu. Dusić przez 5 minut.
Dodaj owoce morza,zielony groszek i zieloną fasolkę. Dobrze wymieszaj paellę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Spróbuj soli i przypraw, w razie potrzeby dodaj do swoich upodobań.
Gdy bulion prawie cały wyparuje, wyłącz paellę i pozwól jej trochę zaparzyć. Udekoruj na wierzchu smażonymi krewetkami i małżami, podawaj na ciepło.