dania główne 22.01.2022

pieczony okoń morski z warzywami i pieczarkami

40 min
4 porcje
Pieczony okoń morski z warzywami i pieczarkami
teleginatania, stock.adobe.com
0

Czasami chcesz ugotować coś niezwykłego, nie czekając na specjalną randkę. To nie tylko urozmaici dietę, ale z pewnością zachwyci rodzinę. Proponuję dziś upiec okonia morskiego z warzywami i pieczarkami w piekarniku. Ta ryba ma mało kości i bardzo soczyste mięso.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść okoń z łusek, usuń głowę, wypatrosz, spłucz i osusz ręcznikami papierowymi.

Natrzyj rybę wewnątrz i na zewnątrz solą, zmielonym czarnym pieprzem i odstaw na 10 minut na bok.

Dodaj sok z cytryny, połowę oliwy z oliwek i jeszcze raz dobrze posmaruj.

Pokrój pomidory i pieczarki, rozłóż czosnek na ząbki.

Złóż warzywa do głębokiej miski, dodaj pozostały olej i wymieszaj.

Posmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż ryby, pomidory, czosnek i pieczarki.

Przykryj blachę do pieczenia folią i wyślij na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.

Posyp gotowe danie kwiatami oregano i gałązkami rozmarynu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy