Czasami chcesz ugotować coś niezwykłego, nie czekając na specjalną randkę. To nie tylko urozmaici dietę, ale z pewnością zachwyci rodzinę. Proponuję dziś upiec okonia morskiego z warzywami i pieczarkami w piekarniku. Ta ryba ma mało kości i bardzo soczyste mięso.
Składniki
- okoń morski - 2 kawałki
- pomidory - 300 g
- pieczarki - 200 g
- czosnek - półgłówki
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- rozmaryn - 5 gałązki
- oregano (kwiaty) – 2 gałązki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść okoń z łusek, usuń głowę, wypatrosz, spłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
Natrzyj rybę wewnątrz i na zewnątrz solą, zmielonym czarnym pieprzem i odstaw na 10 minut na bok.
Dodaj sok z cytryny, połowę oliwy z oliwek i jeszcze raz dobrze posmaruj.
Pokrój pomidory i pieczarki, rozłóż czosnek na ząbki.
Złóż warzywa do głębokiej miski, dodaj pozostały olej i wymieszaj.
Posmaruj blachę do pieczenia olejem, ułóż ryby, pomidory, czosnek i pieczarki.
Przykryj blachę do pieczenia folią i wyślij na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.
Posyp gotowe danie kwiatami oregano i gałązkami rozmarynu.