Jeśli chcesz ugotować śledzie pod futrem według nowego przepisu, dodaj kapustę morską. Moja rodzina lubiła taką sałatkę, a nawet wymyśliliśmy przyzwoitą nazwę - "morska księżniczka"!
Składniki
- śledź (małosolna) – 1 rzecz
- Burak (gotowane) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- kapusta morska - 150 g
- majonez - 180 ml
- Skórka z cytryny - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać, wypatroszyć i pokroić na małe kawałki.
Posiekaj cebulę i kapustę morską nożem, zetrzyj gotowane warzywa.
Połóż śledzie na talerzu, a następnie cebulę i warstwę ziemniaków. Pieprz, sól i posmaruj majonezem.
Dodaj marchewkę, kapustę morską i posyp skórką z cytryny.
Ułóż buraki na wierzchu i posmaruj majonezem. Jeśli przygotowujesz sałatkę na Nowy Rok, to za pomocą kopru i kukurydzy możesz ułożyć choinkę z zabawkami lub wymyślić własną wersję.
Nalegaj na sałatkę przez 1,5 godziny w lodówce, aby dobrze się namoczyła.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy