Na świątecznym stole talerz "mimozy" to prawdziwa dekoracja. Umiejętne gospodynie domowe oryginalnie dekorują go różnymi składnikami. Naprawdę podobało mi się, jak wygląda sałatka Mimoza z ryżem i świeżym koperkiem. Prawdziwy obraz na talerzu!
Składniki
- konserwy rybne (w oleju) – 300 g
- ryż (gotowane) – 1 szkło
- ser topiony - 2 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 4 kawałki
- ziemniaki (gotowany) – 250 g
- cebula (duży) – 1 rzecz
- biały pieprz (mielony) – do smaku
- sól - do smaku
- majonez - 100 ml
- koperek (do dekoracji) – 5 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połóż konserwy rybne na talerzu i rozgnieć widelcem.
Zetrzyj roztopiony ser i obrane ziemniaki.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Obierz jajka, oddziel białka od żółtek i zetrzyj.
Odłóż jedną gałązkę koperku, resztę drobno posiekaj.
Połóż warstwę ziemniaków na dnie talerza, pieprz, sól i posmaruj majonezem.
Następnie ułóż konserwy rybne i cebulę.
Wymieszaj białka z roztopionym serem, ryżem i majonezem, ułóż gęstą warstwę na cebuli. Pieprz i sól.
Posyp posiekanym koperkiem na brzegach, połóż odłożoną gałąź na środku i pomaluj żółtkami skupiska kwiatów. Wyślij gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę.