Jeśli masz banany w kuchni, które prawdopodobnie nie zostaną zjedzone, przygotuj z nich niezwykły przysmak o karmelowym smaku i nutach cytrusowych. Dzisiaj gotujemy dżem bananowy. Dzieci (i dorośli też!) będą zachwyceni taką ucztą!
Składniki
- banany - 2 kg
- cukier - 2 kg
- woda - 2 szklanki
- pomarańcza - 1 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze opłucz pomarańczę, odetnij skórkę. Pokrój pokrojoną skórkę w drobną kostkę.
Do miski do gotowania wlej cukier, wlej wodę, dodaj posiekaną skórkę pomarańczową i wszystko dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i mieszając gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Banany obrać i pokroić w plasterki. Zmiażdż tłuczkiem do stanu puree.
Puree bananowe Dodaj do syropu cukrowego, zagotuj i gotuj przez 45 minut, ciągle mieszając i usuwając powstałą pianę. Dżem powinien zmienić kolor z jasnożółtego na karmelowy brąz.
Zdejmij miskę dżemu z ognia i całkowicie ostudź. Włóż schłodzony dżem bananowy do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.