dżem bananowy

1 godz. 30 min.
4 banki
Dżem bananowy
nikolaydonetsk, stock.adobe.com
0

Jeśli masz banany w kuchni, które prawdopodobnie nie zostaną zjedzone, przygotuj z nich niezwykły przysmak o karmelowym smaku i nutach cytrusowych. Dzisiaj gotujemy dżem bananowy. Dzieci (i dorośli też!) będą zachwyceni taką ucztą!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dobrze opłucz pomarańczę, odetnij skórkę. Pokrój pokrojoną skórkę w drobną kostkę.

Do miski do gotowania wlej cukier, wlej wodę, dodaj posiekaną skórkę pomarańczową i wszystko dobrze wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i mieszając gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Banany obrać i pokroić w plasterki. Zmiażdż tłuczkiem do stanu puree.

Puree bananowe Dodaj do syropu cukrowego, zagotuj i gotuj przez 45 minut, ciągle mieszając i usuwając powstałą pianę. Dżem powinien zmienić kolor z jasnożółtego na karmelowy brąz.

Zdejmij miskę dżemu z ognia i całkowicie ostudź. Włóż schłodzony dżem bananowy do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy