Często robię zupy mleczne z domowym makaronem. Musisz trochę majstrować, ale wynik jest tego wart. Czasami kilka razy przygotowuję makaron na przyszłość, ale nadal nie polecam przechowywania go zbyt długo. Smakuje lepiej ze świeżych składników.
Składniki
do zupy:
- mleko - 800 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło - 20 g
na makaron:
- mąka - 250 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- sól - 0,25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, sól i jajka.
Zagnieść plastikowe ciasto i pozostawić pod folią spożywczą na 10 minut.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto, pokrój w cienkie paski i susz przez 10 minut w temperaturze pokojowej.
Zagotuj mleko, dodaj sól, cukier i masło.
Dodaj makaron i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.
Gotową zupę nalegaj pod pokrywką przez 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy