Jeśli kochasz mieszankę, koniecznie spróbuj ugotować ją z językiem wołowym. Ten dodatek zamienia popularną zupę w wyśmienitą ucztę. Podawaj danie na lunch i przygotuj się na otrzymanie zasłużonej pochwały od swoich gospodarstw domowych.
Składniki
- język wołowy (gotowane) – 300 g
- wołowina (gotowany) – 200 g
- parówki - 200 g
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- pasta pomidorowa - 3 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- ziele angielskie - 3 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 2,5 L
- oliwki (bez pestek) – 100 G
- cytryna - pół
- pietruszka - 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Język wołowy obrać i pokroić w drobną kostkę.
Pokrój wołowinę, kiełbaski, ogórki, marchewkę, cebulę i cytrynę.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj wołowinę, koncentrat pomidorowy, 200 ml bulionu i groszek ziela angielskiego. Dusić wszystko razem przez 5 minut.
Wlać kiełbaski, język wołowy, ogórki i smażyć we wrzącym bulionie, gotować przez 10 minut.
Sól, pieprz i wyłącz. Nalegaj na gotową mieszankę pod pokrywką przez 15 minut.
Podczas serwowania dodaj natkę pietruszki, oliwki i plasterki cytryny.