
Pachnące i pikantne Kharcho będzie ozdobą każdego stołu. Suszone śliwki nadadzą potrawie niezwykły "dymny" smak. Uzyskaj niezapomniane wrażenia z zupy, które są równie dobre jak zupa restauracyjna, nawet jeśli zrobisz ją w domu.
Składniki
- woda - 2 L
- mostek wołowy - 700 g
- suszone śliwki - 120 g
- marchew - 2 kawałki
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- ryż - 5 art. l
- czosnek - 4 ząbki
- cebula - 3 kawałki
- kolendra - 2 gałązki
- korzeń pietruszki - 1 rzecz
- chmiel-suneli - 1 art. l
- cukier - 2 art. l
- sos tkemali - 4 art. l
- seler - 50 g
- bazylia - 2 gałązki
- liść laurowy - 2 kawałki
- pomidory - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wołowina jest wstępnie oczyszczona z nadmiaru tłuszczu, pokrojona w kostkę lub paski i wysłana do wody. Podczas gotowania usuń piankę i dalej gotuj bulion.
Przygotowanie sosu do zupy. Aby to zrobić, pokrój marchewkę i korzeń selera w paski, pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę i wyślij na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym lub słonecznikowym.
Suszone śliwki opłucz kilka razy w ciepłej wodzie. Pokrój w paski i dodaj na patelnię do warzyw, smaż przez kolejne 5 minut.
Pokrój pomidory i ostrą czerwoną paprykę. Dodaj do sosu do zupy i smaż przez 2-3 minuty. Następnie odstaw na 10 minut.
Dodaj 5 łyżek okrągłego ryżu do bulionu i gotuj zupę na średnim ogniu przez godzinę. 15 minut przed końcem gotowania dodaj sos do zupy, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
Do podania przygotuj sos z bazylii, szczypiorku, pietruszki, kolendry i czosnku. Aby to zrobić, drobno posiekaj wszystkie składniki i wymieszaj je z cukrem.
Dodaj zielony dressing do Kharcho i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij zupę z ognia i odstaw na 20 minut. Wszystkie przyprawy zostaną wymieszane, mięso stanie się pikantne, suszone śliwki nadadzą zupie pikantny smak.
Podawaj zupę z gałązką kolendry i kromką ciemnego chleba.