pierwsze dania 22.01.2022

zupa mleczna z pieczarkami i śmietaną

35 min
6 porcji
Zupa mleczna z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Sławomir Fajer, stock.adobe.com
0

Lista moich ulubionych zup mlecznych znajduje się na szczycie tego prostego przepisu. Gotuję go, gdy nie ma czasu na wymyślenie czegoś specjalnego. Smażenie można wykonać osobno na patelni lub w tym samym kotle, w którym gotuje się zupę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój pieczarki i obraną cebulę.

Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie przez 10-15 minut. Wilgoć powinna odparować, a grzyby lekko się zrumienią.

W dużym rondlu zagotuj mleko, dodaj gorącą wodę, smaż i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu. Zostaw kilka pięknych kawałków pieczarek do podania.

Wymieszaj śmietanę z mąką, dodaj do rondla i wymieszaj.

Zmiel zupę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.

Sól, posyp zmieloną gałką muszkatołową i czarnym pieprzem.

Podczas serwowania dodaj do talerza świeżą natkę pietruszki i kawałki grzybów.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy