Lista moich ulubionych zup mlecznych znajduje się na szczycie tego prostego przepisu. Gotuję go, gdy nie ma czasu na wymyślenie czegoś specjalnego. Smażenie można wykonać osobno na patelni lub w tym samym kotle, w którym gotuje się zupę.
Składniki
- mleko - 800 ml
- woda (gotowany) – 500 ml
- pieczarki - 400 g
- cebula - 2 kawałki
- masło - 60 g
- śmietana - 50 g
- mąka - 2 art.
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- pietruszka (do dekoracji) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pieczarki i obraną cebulę.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie przez 10-15 minut. Wilgoć powinna odparować, a grzyby lekko się zrumienią.
W dużym rondlu zagotuj mleko, dodaj gorącą wodę, smaż i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu. Zostaw kilka pięknych kawałków pieczarek do podania.
Wymieszaj śmietanę z mąką, dodaj do rondla i wymieszaj.
Zmiel zupę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.
Sól, posyp zmieloną gałką muszkatołową i czarnym pieprzem.
Podczas serwowania dodaj do talerza świeżą natkę pietruszki i kawałki grzybów.