
Każdy rodzaj ryby jest gotowany inaczej. Ta różnica w gotowaniu zupy jest szczególnie dobra. Spróbuj ugotować go z okonia morskiego według następującego przepisu. Danie okaże się bogate i niezwykle aromatyczne.
Składniki
- okoń morski - 600 g
- ziemniaki - 250 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- korzeń pietruszki - 10 g
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 l
- koperek (do zgłoszenia) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Okonia morskiego oczyść z łusek, wypatrosz, posiekaj i spłucz.
Obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój. Obierz cebulę i pozostaw w całości.
W zimnej wodzie dodaj okonia morskiego, cebulę, korzeń pietruszki i czarne ziarna pieprzu. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Złów rybę łyżką cedzakową, odcedź bulion przez gazę, wyrzuć cebulę.
Włóż garnek z bulionem do ognia, dodaj ziemniaki, marchewkę i gotuj przez 10 minut.
Dodaj gotowaną rybę, zmiażdżone ząbki czosnku i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj sól, wyłącz ogrzewanie i przykryj przez 20 minut.
Wlej ucho do talerzy i posyp posiekanym koperkiem.