Co może być smaczniejszego niż zupa przepiórcza? A jeśli dodasz do niego kluski, okaże się również satysfakcjonujący. Przygotowanie takiej zupy na obiad jest bardzo proste. Najważniejsze jest przestrzeganie jednej ważnej zasady-nie trawić przepiórki. Delikatne mięso wystarczy na 25-30 minut.
Składniki
- Przepiórka - 2 kawałki
- ziemniaki - 250 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Zieleń (różna) – 4 gałązki
- Olej roślinny - 3 art.
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 3 l
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 5 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki i cebulę, pokrój. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Przepłucz przepiórkę, przykryj zimną wodą i gotuj przez 30 minut.
Wyjmij przepiórkę na talerz i lekko ostudź. Oddziel mięso od kości i posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Na patelni dodaj ziemniaki, smaż, rozdrobnione mięso przepiórcze i gotuj przez 5 minut.
W osobnej misce połącz mąkę, jajko, sól i zmielony czarny pieprz.
Wlej 120 ml gorącego bulionu z patelni i zagniataj ciasto.
Łyżką deserową nabierz ciasto i zanurz w gotującej się zupie. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.
Dodaj sól, drobno posiekane warzywa i po 2 minutach wyłącz.