Sałatka z marchewką i grzybami na zimę

1 godz. 20 min.
2 porcje
Sałatka z marchewką i grzybami na zimę
Walery Pjankowski, stock.adobe.com
0

Grzyby w puszkach z marchewką to prosta, ale korzystna sałatka na zimę. Są dobre do mięs, ziemniaków, płatków zbożowych i innych dodatków. To świetna przekąska do mocnego alkoholu i dodatek do każdej świątecznej uczty.

Składniki

  • pieczarki - 800 g
  • marchew - 200 g
  • sól - 2 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżeczka
  • woda - 400 ml
  • cebula - 100 g
  • czosnek - 5 ząbki
  • ocet - 3 art.
  • Olej roślinny - 2 art.
  • Zieleń - 10 g
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • liść laurowy - 2 kawałki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj obrane pieczarki przez 5 minut we wrzącej wodzie.

Pokrój marchewki i cebulę w kostkę i wyślij do grzybów. Posiekaj tam czosnek i zioła.

Wymieszaj wodę, sól i cukier, dodaj pieprz i liść laurowy, wlej ocet i olej.

Doprowadź marynatę do wrzenia, gotuj przez minutę i zdejmij z ognia.

Zalej sałatkę gorącą marynatą i odstaw na godzinę.

Rozłóż go w wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Irina Kovaleva
Przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy