Jesień zachwyca nas bogatymi owocami, wśród których znajduje się Dynia. Jeśli zwykłe przepisy panna cotta z jagodami już cię nudzą, oferujemy nowy wyjątkowy przepis. Ten deser zaskoczy Cię delikatnością, pikantnym smakiem dyni i subtelnym aromatem wanilii.
Składniki
- śmietana (35% tłuszczu) – 500 ml
- Dynia - 500 g
- mleko - 85 ml
- cukier - 150 g
- żelatyna - 12 g
- cukier waniliowy - 10 g
- mięta - 5 g
- mielony cynamon - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię ze skóry i nasion. Pokrój w drobną kostkę, dodaj wodę i cukier. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Zmiksuj dynię blenderem.
Wymieszaj puree z dyni z mlekiem i śmietaną. Dobrze ubij trzepaczką, aby masa stała się trochę przewiewna
Namocz żelatynę w 75 ml wody, włóż do łaźni wodnej i poczekaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudź trochę i dodaj do puree ze śmietaną.
Połóż folię spożywczą na dnie miski, aby łatwiej wyjąć deser. Napełnij miskę kremową masą dyniową i wstaw do lodówki na 2 godziny, aż całkowicie zgęstnieje.
Podawaj Panna Cotta, dekorując deser listkami mięty.