desery 17.11.2022

Klasyczne mochi

30 min
8 porcji
Klasyczne mochi
may1985, stock.adobe.com
0

Japońskie ciasta mochi według klasycznej receptury są smaczne i niezwykle delikatne. Łączą się z dowolnymi dodatkami. Do deseru używa się kleistej mąki ryżowej. Nie próbuj zastępować go mąką innego rodzaju - po prostu ci się nie uda.

Składniki

do testu:
farsz (do wyboru):
do odkurzania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz mąkę ryżową i cukier puder w niemetalowej misce.

Dodaj barwnik spożywczy do wody. Wlej zabarwioną wodę do miski z mąką i cukrem pudrem, dobrze wymieszaj.

Przykryj miskę ciasta folią spożywczą i włóż do kuchenki mikrofalowej na maksymalną moc na 1 minutę. Następnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie i powtórz procedurę ponownie.

Stół posyp mąką kukurydzianą, wyłóż ciasto, ponownie posyp mąką, rozwałkuj ciasto.

Podziel ciasto na okrągłe tortille, na środku każdego z nich umieść nadzienie według własnego gustu (każdy owoc, czekolada lub ser śmietankowy będą działać dobrze - spróbuj różnych smaków, aby znaleźć idealne mochi). Uformuj piękne okrągłe ciasta.

Ponownie posyp gotowe mochi mąką kukurydzianą i natychmiast podawaj.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy