Japońskie ciasta mochi według klasycznej receptury są smaczne i niezwykle delikatne. Łączą się z dowolnymi dodatkami. Do deseru używa się kleistej mąki ryżowej. Nie próbuj zastępować go mąką innego rodzaju - po prostu ci się nie uda.
Składniki
- mąka ryżowa (klej) – 50 g
- woda - 150 ml
- cukier puder - 100 g
- barwnik spożywczy (opcjonalnie) – na czubku noża
- owoce (dowolny) – opcjonalnie
- czekolada - opcjonalnie
- ser śmietankowy - opcjonalnie
- lody - opcjonalnie
- mąka kukurydziana - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mąkę ryżową i cukier puder w niemetalowej misce.
Dodaj barwnik spożywczy do wody. Wlej zabarwioną wodę do miski z mąką i cukrem pudrem, dobrze wymieszaj.
Przykryj miskę ciasta folią spożywczą i włóż do kuchenki mikrofalowej na maksymalną moc na 1 minutę. Następnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie i powtórz procedurę ponownie.
Stół posyp mąką kukurydzianą, wyłóż ciasto, ponownie posyp mąką, rozwałkuj ciasto.
Podziel ciasto na okrągłe tortille, na środku każdego z nich umieść nadzienie według własnego gustu (każdy owoc, czekolada lub ser śmietankowy będą działać dobrze - spróbuj różnych smaków, aby znaleźć idealne mochi). Uformuj piękne okrągłe ciasta.
Ponownie posyp gotowe mochi mąką kukurydzianą i natychmiast podawaj.