desery 22.01.2022

truskawkowa Panna Cotta

3 godz. 15 min.
4 porcje
Truskawkowa Panna Cotta
M.studio, stock.adobe.com
0

Chcesz zadowolić rodzinę wyjątkowym deserem? Przygotuj panna cotta z truskawkami. Myślisz, że to trudne? Wręcz przeciwnie! Taka Panna Cotta może nawet niedoświadczony kucharz. Sprawdź przepis, Zbierz wszystkie niezbędne składniki i zacznij!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej żelatynę zimną wodą i pozostaw na 10-15 minut.

Opłucz truskawki, połóż na ręczniku papierowym i lekko osusz.

Odłóż kilka jagód do podania, resztę zmiel blenderem zanurzeniowym.

Wlej masę truskawkową do rondla i podgrzej na małym ogniu. Podczas gotowania natychmiast usuń, aby kolor się nie zmienił.

W osobnym rondlu połącz śmietanę, mleko, cukier i wanilinę. Gotuj przez 2 minuty i zdejmij z ognia.

Wlej przecier truskawkowy, przygotowaną żelatynę i dobrze wymieszaj.

Wlej Panna Cotta do szklanek i wstaw do lodówki na 3 godziny. Podawaj, dekorując deser listkami mięty i truskawkami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy