Chcesz zadowolić rodzinę wyjątkowym deserem? Przygotuj panna cotta z truskawkami. Myślisz, że to trudne? Wręcz przeciwnie! Taka Panna Cotta może nawet niedoświadczony kucharz. Sprawdź przepis, Zbierz wszystkie niezbędne składniki i zacznij!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej żelatynę zimną wodą i pozostaw na 10-15 minut.
Opłucz truskawki, połóż na ręczniku papierowym i lekko osusz.
Odłóż kilka jagód do podania, resztę zmiel blenderem zanurzeniowym.
Wlej masę truskawkową do rondla i podgrzej na małym ogniu. Podczas gotowania natychmiast usuń, aby kolor się nie zmienił.
W osobnym rondlu połącz śmietanę, mleko, cukier i wanilinę. Gotuj przez 2 minuty i zdejmij z ognia.
Wlej przecier truskawkowy, przygotowaną żelatynę i dobrze wymieszaj.
Wlej Panna Cotta do szklanek i wstaw do lodówki na 3 godziny. Podawaj, dekorując deser listkami mięty i truskawkami.