Dieta ketonowa w żadnym wypadku nie jest wyrokiem na dietę. W rzeczywistości łatwo jest dostosować do niego różnorodne przepisy, w tym ulubione domowe wypieki. Uwielbiam taką śmietanę. Jest po prostu bardzo smaczny, nawet bez względu na jakiekolwiek ograniczenia.
Składniki
 na biszkopt:
 - mąka lniana - 50 g
 - substytut cukru (erytrytol) – 80 g
 - śmietana - 100 ml
 - kakao - 20 g
 - proszek do pieczenia ciasta - 5 g
 - jaja kurze - 3 kawałki
 - sól - 2 szczypta
 
 do kremu:
 - śmietana - 380 g
 - substytut cukru (erytrytol) – 50 g
 - wanilina - 2 szczypta
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka erytrytolem, aż będą puszyste. Dodaj śmietanę i ponownie ubij.
Dodaj suche składniki i zagnieść gładkie ciasto.
Wlać do formy i piec biszkopt w piekarniku o temperaturze 160 stopni przez około 35 minut.
Pozwól mu ostygnąć na ruszcie i włóż do lodówki.
Ubij śmietanę z erytrytolem, aż będzie puszysta. Dodaj wanilinę do smaku.
Pokrój biszkopt, posmaruj ciasta kremem i zbierz śmietanę.
Posmaruj go pozostałą śmietaną i udekoruj do smaku.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy