Omlet jest często przygotowywany na śniadanie. Proste danie z jajek nie zajmuje dużo czasu i zawsze okazuje się pyszne. Dziś ugotujemy go z ziołami, oregano i czosnkiem. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, mleko i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- mleko - 5 art.
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- czosnek - 1 ząbek
- oregano - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka wymieszać z mielonym pieprzem, solą, mlekiem i lekko ubić trzepaczką.
Dodaj oregano, czosnek przepuszczony przez prasę i ponownie wymieszaj.
Posmaruj patelnię masłem i dobrze podgrzej. Wlej mieszankę jajeczno-mleczną i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 7-10 minut.
Opłucz warzywa, osusz i drobno posiekaj.
Połóż gotowy omlet na talerzu i posyp posiekanymi ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy