dania główne 22.01.2022

omlet z ziołami, oregano i czosnkiem

15 min
3 porcje
Omlet z ziołami, oregano i czosnkiem
0

Omlet jest często przygotowywany na śniadanie. Proste danie z jajek nie zajmuje dużo czasu i zawsze okazuje się pyszne. Dziś ugotujemy go z ziołami, oregano i czosnkiem. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, mleko i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki

  • jaja kurze - 5 sztuk
  • mleko - 5 art.
  • Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
  • czosnek - 1 ząbek
  • oregano - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • masło - 20 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jajka wymieszać z mielonym pieprzem, solą, mlekiem i lekko ubić trzepaczką.

Omlet z ziołami, oregano i czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj oregano, czosnek przepuszczony przez prasę i ponownie wymieszaj.

Omlet z ziołami, oregano i czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Posmaruj patelnię masłem i dobrze podgrzej. Wlej mieszankę jajeczno-mleczną i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 7-10 minut.

Omlet z ziołami, oregano i czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Opłucz warzywa, osusz i drobno posiekaj.

Omlet z ziołami, oregano i czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Połóż gotowy omlet na talerzu i posyp posiekanymi ziołami.

Omlet z ziołami, oregano i czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy