Omlet z łososiem i kapustą to nie tylko smaczne, ale także zdrowe danie, które można podawać zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Kalafior i brokuły można przyjmować świeże lub mrożone.
Składniki
- łosoś - 300 g
- kalafior - 100 g
- brokuły - 100 g
- jaja kurze - 5 sztuk
- masło - 10 g
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- mleko - 50 ml
- oliwa z oliwek - 1 art.
- suszone zioła - 2 szczypta
- sok z cytryny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj i osusz filety z łososia, zdejmij skórę. Posolić, dodać sól i zioła, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Pozostaw na kilka minut.
Połóż kawałki ryby na gorącej, suchej patelni i smaż przez 4 minuty z każdej strony.
W międzyczasie wyślij różyczki kalafiora i brokułów do wrzącej osolonej wody. Gotuj do miękkości-10-15 minut.
W misce ubij jajka, wlej mleko i wrzuć szczyptę soli, ubij trochę widelcem.
Na patelni rozpuść kawałek masła. Wyślij tam kwiatostany kapusty, kawałki ryby i napełnij masą jajeczną.
Gotuj omlet przez 10 minut na małym ogniu, do pożądanego stopnia wysmażenia. Pokrój na porcje i podawaj z sosem.