Chcesz zafundować sobie pyszną kolację, ale absolutnie nie masz wolnego czasu? Piecz steki z czerwonej ryby w piekarniku. To bardzo szybkie i proste. Przygotowanie ryby zajmie pięć minut, a piekarnik wykona resztę pracy. Uważnie obserwuj czas, aby steki się nie przypaliły!
Składniki
- czerwona ryba (steki) – 600 g
- cytryna - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 2 art.
- włoskie zioła - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz (grubo zmielony) – do smaku
- sól morska - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i przeciąć na pół. Wyciśnij sok z jednej połowy, a drugą pokrój do podania.
Opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
Dobrze natrzyj steki solą, włoskimi ziołami i zmielonym czarnym pieprzem. Pozostaw na 5 minut, aby przyprawy namoczyły filety.
Posmaruj rybę oliwą z oliwek, skrop sokiem z cytryny i zawiń w folię.
Piecz steki przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Rozwiń folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut, aż pojawi się złoty kolor.