Czy wiesz, że kotlety można gotować w cieście majonezowym? Co więcej, okazuje się, że nie jest gorzej, a nawet powiedziałbym, że smakuje lepiej. Ten przepis doskonale pomaga, gdy skończą się jajka i nie ma czasu na bieganie po nie do sklepu.
Składniki
- filet z kurczaka - 450 g
- Olej roślinny - 80 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- bułka tarta - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w poprzek włókien na kawałki o grubości około 1 centymetra.
Zawiń kawałki fileta pojedynczo w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron.
Posolić, pieprzyć pobite półfabrykaty i odłożyć na bok na 15 minut.
Połącz majonez, mąkę, kurkumę, paprykę, mielony pieprz i sól.
Wlej ciepłą wodę i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Gęstość masy powinna wyglądać jak naleśniki.
Zanurz kotlety w cieście, zwiń bułkę tartą i umieść na rozgrzanej patelni z olejem.
Smażyć przez 4-5 minut z każdej strony i ułożyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Kotlety gotowe, smacznego!