Klasyczna japońska przekąska to kulki ryżowe Onigiri. Są przygotowywane z różnymi dodatkami lub bez nich. Potrzebujesz minimum składników i bardzo mało czasu. Nawet początkujący kucharze z łatwością poradzą sobie z tym przepisem po japońsku!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ryż do czystej wody i pozostaw na pół godziny.
Napełnij 2 szklankami wody, zagotuj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut bez otwierania.
Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na kolejne 15 minut pod przykryciem.
Delikatnie wymieszaj ryż drewnianą szpatułką i pozostaw do ostygnięcia. Możesz dodać łyżkę octu ryżowego.
Namocz ręce w słonej wodzie i uformuj Onigiri.
Włóż kawałki ryby do środka i uformuj przedmiot w trójkątny kształt.
Przyklej pasek nori na wierzchu szorstką stroną do ryżu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy