przekąski 22.12.2022

Onigiri po japońsku

1 godz. 20 min.
6 porcji
Onigiri po japońsku
HLPhoto, stock.adobe.com
0

Klasyczna japońska przekąska to kulki ryżowe Onigiri. Są przygotowywane z różnymi dodatkami lub bez nich. Potrzebujesz minimum składników i bardzo mało czasu. Nawet początkujący kucharze z łatwością poradzą sobie z tym przepisem po japońsku!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ryż do czystej wody i pozostaw na pół godziny.

Napełnij 2 szklankami wody, zagotuj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut bez otwierania.

Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na kolejne 15 minut pod przykryciem.

Delikatnie wymieszaj ryż drewnianą szpatułką i pozostaw do ostygnięcia. Możesz dodać łyżkę octu ryżowego.

Namocz ręce w słonej wodzie i uformuj Onigiri.

Włóż kawałki ryby do środka i uformuj przedmiot w trójkątny kształt.

Przyklej pasek nori na wierzchu szorstką stroną do ryżu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy