W naszym kraju obok krzewów agrestu rośnie mięta. Połączenie smaków doprowadziło mnie do pomysłu, że można zrobić dżem agrestowy z miętą. Eksperyment się powiódł-wszystkim bardzo podobał się dżem! Teraz dzielę się z Tobą przepisem.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest posortuj, opłucz i umieść na patelni.
Oderwij liście mięty z gałązek, opłucz i dodaj do garnka z jagodami.
Przykryj cukrem i pozostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
Ustaw patelnię na małym ogniu i gotuj przez 10 minut. Wyjmij z pieca i odłóż na bok do ostygnięcia.
Ponownie zagotuj masę, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Rozłóż gorący dżem na wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy