pomidory w galarecie na zimę

1 godz. 0 min.
2 puszki po 1 L
Pomidory w galarecie na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Ten przepis jest interesujący, ponieważ po schłodzeniu marynata twardnieje i zamienia się w pikantną, słodko-kwaśną galaretkę, a pomidory zachowują elastyczność i gęstość. Takie przygotowanie zaskoczy Twoich gości podczas świątecznej uczty. Przygotuj koniecznie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Żelatynę zalać 100 ml zimnej przegotowanej wody i pozostawić do spęcznienia na 30 minut.

Opłucz pomidory, pokrój na pół. Cebulę obrać i pokroić w krążki.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki pomidorami (ułóż cięte w dół), naprzemiennie z krążkami cebuli.

Do marynaty połącz 900 ml wody, soli i cukru. Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu, wszystko wymieszaj, zagotuj i gotuj marynatę na średnim ogniu przez 1-2 minuty.

Zdejmij marynatę z ognia, dodaj żelatynę i ocet, dobrze wymieszaj, aby żelatyna całkowicie się rozdzieliła.

Wlej pomidory w słoikach do góry gorącą marynatą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wrzącą wodą (woda w rondlu powinna sięgać "do ramion" słoików). Czas sterylizacji słoików o pojemności 1 L wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w rondlu.

Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj pomidory w galaretce w chłodnym, ciemnym miejscu. Dzień przed podaniem włóż słoik z pomidorami do lodówki, aby marynata zamieniła się w galaretkę.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy