Ten przepis jest interesujący, ponieważ po schłodzeniu marynata twardnieje i zamienia się w pikantną, słodko-kwaśną galaretkę, a pomidory zachowują elastyczność i gęstość. Takie przygotowanie zaskoczy Twoich gości podczas świątecznej uczty. Przygotuj koniecznie!
Składniki
- pomidory - 1,3 kg
- cebula - 1 szt.
- liść laurowy - 2 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 6 szt.
- woda - 1 L
- ocet (9%) – 2 art.
- żelatyna - 30 g
- cukier - 100 g
- sól - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żelatynę zalać 100 ml zimnej przegotowanej wody i pozostawić do spęcznienia na 30 minut.
Opłucz pomidory, pokrój na pół. Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki pomidorami (ułóż cięte w dół), naprzemiennie z krążkami cebuli.
Do marynaty połącz 900 ml wody, soli i cukru. Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu, wszystko wymieszaj, zagotuj i gotuj marynatę na średnim ogniu przez 1-2 minuty.
Zdejmij marynatę z ognia, dodaj żelatynę i ocet, dobrze wymieszaj, aby żelatyna całkowicie się rozdzieliła.
Wlej pomidory w słoikach do góry gorącą marynatą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wrzącą wodą (woda w rondlu powinna sięgać "do ramion" słoików). Czas sterylizacji słoików o pojemności 1 L wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w rondlu.
Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj pomidory w galaretce w chłodnym, ciemnym miejscu. Dzień przed podaniem włóż słoik z pomidorami do lodówki, aby marynata zamieniła się w galaretkę.