Kuchnia grecka słynie z tego, że proste produkty bez problemów i specjalnego wysiłku dają pyszne dania. Dzisiaj będziemy konserwować bakłażany po grecku. Przekąska okazuje się umiarkowanie ostra: jeśli lubisz ostrzej, dodaj więcej czosnku.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz bakłażany, zanurz je w całości we wrzącej osolonej wodzie, gotuj do miękkości. Następnie ostrożnie odetnij kucyki i wykonaj na każdym cięcie wzdłużne (nie tnij do końca!).
Zajmij się farszem. Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w kostkę. Posiekaj czosnek, zetrzyj marchewki, drobno posiekaj warzywa.
Smażyć startą marchewkę do miękkości na rozgrzanym oleju roślinnym (1-2 minuty).
Połącz smażoną marchewkę, paprykę, czosnek i posiekane zioła. Sól i wymieszaj.
Napełnij bakłażany nadzieniem warzywnym.
Napełnij wstępnie wysterylizowany słoik nadziewanymi bakłażanami.
Przykryj słoik obrabianym przedmiotem sterylną pokrywką i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (3-5 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).
Po sterylizacji natychmiast zwiń słoik, odwróć do góry nogami i ostudź. Schłodzone bakłażany po grecku przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.