Jednym z najlepszych sposobów na przygotowanie śliwek na zimę, jak na mój gust, jest ich marynowanie. Okazuje się doskonałym dodatkiem do zwykłego talerza pikli. Trudno już zaskoczyć ogórkami i pomidorami, ale śliwki są naprawdę świeże.
Składniki
- śliwki (ciernie) – 2 kg
- woda - 1.5 L
- sól - 1 art.
- ocet - 3 art.
- cukier - 3 art.
- Goździk - 6 pąki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- liść laurowy - 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż śliwki do sterylnych słoików.
Zagotuj wodę ze wszystkimi innymi składnikami i napełnij puste miejsca.
Pozwól im ostygnąć pod pokrywkami, odcedź i zagotuj marynatę i wlej z powrotem.
Zwiń ciernie na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy