Ryzhiki to pyszne szlachetne grzyby, które można łatwo posolić w domu. Grzyby te nie wymagają wstępnego namaczania i są solone na różne sposoby. Dzisiaj podzielę się z wami klasycznym przepisem na solenie imbiru na zimno.
Składniki
- Rydzyk - 1 wiadro (dziesięciolitrowe)
- czosnek (opcjonalnie) – 1 Głowa
- sól - 250 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, spłucz pod bieżącą wodą. Oddziel Czapki i nogi od siebie.
W pojemniku do solenia (emaliowane wiadro lub głęboka patelnia) ułóż przygotowane grzyby czapkami w dół, posypując solą warstwy (warstwa grzybów - posyp solą itp., aż grzyby się skończą). W razie potrzeby możesz dodać kilka obranych ząbków czosnku do każdej warstwy grzybów.
Umieść odpowiednio dobrany talerz na grzybach i ustaw ucisk (zwykle używam 2-litrowego słoika z wodą). Przykryj pojemnik grzybami czystą gazą i przenieś na 15 dni w chłodne miejsce.
Po określonym czasie przenieś grzyby do czystych słoików, zalej powstałą solanką. Na grzybach możesz położyć liść chrzanu - zapobiegnie to tworzeniu się pleśni w słoiku. Zamknij słoiki nylonowymi pokrywkami i wyślij do lodówki.