sałatki 01.12.2022

Sałatka z awokado i paluszkami krabowymi

25 min
4 porcje
Sałatka z awokado i paluszkami krabowymi
ArtCookStudio, stock.adobe.com
0

Chcę podzielić się z wami przepisem na niezwykłą sałatkę z paluszkami krabowymi. Pikantny smak potrawy nadaje dressing, a także połączenie oliwek, awokado i fety. Udane połączenie produktów zarówno na świąteczny stół, jak i na rodzinny obiad w pośpiechu.

Składniki

do sałatki:
do marynaty:
do tankowania:
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sos sojowy - 1 CZ. l.
  • sok z cytryny - 2 art.
  • czosnek - 1 ząbek
  • mielony czarny pieprz - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj marynatę: wymieszaj wodę i ocet balsamiczny, dodaj sól i cukier.

Pokrój czerwoną cebulę w cienkie półpierścienie i marynuj przez 10-15 minut.

Grubo posiekaj paluszki krabowe.

Paprykę obrać z nasion i pokroić w cienkie plasterki, ogórek na małe kawałki.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, ostrożnie użyj łyżki, aby oddzielić miąższ, a następnie pokrój w plasterki.

Do dressingu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i sos sojowy, dodaj posiekany czosnek i czarny pieprz do smaku.

Na półmisku w losowej kolejności ułożyć paluszki krabowe, awokado, marynowaną cebulę, ogórki, pokrojoną w kostkę fetę, na wierzch dodać oliwki i paprykę. W razie potrzeby sałatkę można uzupełnić dowolnymi ziołami.

Polej sałatkę przygotowanym dressingiem, solą i pieprzem do smaku.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy