Chcę podzielić się z wami przepisem na niezwykłą sałatkę z paluszkami krabowymi. Pikantny smak potrawy nadaje dressing, a także połączenie oliwek, awokado i fety. Udane połączenie produktów zarówno na świąteczny stół, jak i na rodzinny obiad w pośpiechu.
Składniki
- paluszki krabowe - 150 g
- feta - 200 g
- awokado - 2 szt.
- cebula fioletowa - 1 szt.
- oliwki - 80 g
- papryka - 1 szt.
- ogórki - 2 szt.
- Zieleń (Dowolna) – do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- Sol - do smaku
- woda - 1 art.
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sos sojowy - 1 CZ. l.
- sok z cytryny - 2 art.
- czosnek - 1 ząbek
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj marynatę: wymieszaj wodę i ocet balsamiczny, dodaj sól i cukier.
Pokrój czerwoną cebulę w cienkie półpierścienie i marynuj przez 10-15 minut.
Grubo posiekaj paluszki krabowe.
Paprykę obrać z nasion i pokroić w cienkie plasterki, ogórek na małe kawałki.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, ostrożnie użyj łyżki, aby oddzielić miąższ, a następnie pokrój w plasterki.
Do dressingu wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i sos sojowy, dodaj posiekany czosnek i czarny pieprz do smaku.
Na półmisku w losowej kolejności ułożyć paluszki krabowe, awokado, marynowaną cebulę, ogórki, pokrojoną w kostkę fetę, na wierzch dodać oliwki i paprykę. W razie potrzeby sałatkę można uzupełnić dowolnymi ziołami.
Polej sałatkę przygotowanym dressingiem, solą i pieprzem do smaku.