Pachnące ptysie z jabłkami, śliwkami i miodem wyglądają tak spektakularnie, że natychmiast przyciągają uwagę. Dla kontrastu radzę ozdobić je świeżymi liśćmi mięty. I jak sprawić, by wszystko się udało, powiem ci dalej w przepisie.
Składniki
- ciasto francuskie - 450 g
- śliwki - 300 g
- jabłka - 150 g
- miód - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ciasto francuskie na duże kwadraty. Cofnij się o centymetr od każdej krawędzi i wykonaj cięcia bez przycinania do rogu.
Rzuć te luźne krawędzie na przeciwległe strony, aby utworzyć boki ptysiowe.
Nakłuj spód koszy widelcem i ułóż pokrojone owoce.
Piecz ptysie przez 20-25 minut w 190 stopniach, pozwól mu lekko ostygnąć i polej miodem przed podaniem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy