pieczenie 22.01.2022

bułeczki z makiem

2 godz. 10 min.
12 porcji
Bułeczki z makiem
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Zapach domowych wypieków daje poczucie przytulności. Od dzieciństwa jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że babcie i matki często coś piekły. Teraz nadszedł czas, aby to zrobić. Przygotujmy dziś przepyszne bułeczki z makiem. To proste i pyszne!

Składniki

do testu:
do nadzienia:
  • Mak - 150 G
  • cukier - 3 art.
  • masło - 30 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, suche drożdże, sól, cukier i proszek do pieczenia ciasta.

Dodaj stopione masło, lekko ubite jajko, esencję waniliową i ciepłe mleko. Zagnieść miękkie ciasto.

Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Mak opłucz, zalej wrzącą wodą i gotuj przez 10 minut.

Odcedź, lekko ostudź, dodaj cukier, masło i zmiel blenderem.

Nasmaruj ręce olejem roślinnym, lekko zmiażdż ciasto i rozwałkuj duże prostokątne ciasto.

Rozłóż nadzienie makowe i zwiń ciasną bułkę.

Pokrój 12 identycznych kawałków, połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia i umieść w ciepłym miejscu na 20 minut.

Posmaruj bułki żółtkiem i wyślij na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy