Zapach domowych wypieków daje poczucie przytulności. Od dzieciństwa jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że babcie i matki często coś piekły. Teraz nadszedł czas, aby to zrobić. Przygotujmy dziś przepyszne bułeczki z makiem. To proste i pyszne!
Składniki
- mąka - 600 g
- suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło - 100 g
- mleko (ciepły) – 1 szkło
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1 kropla
- cukier - 3 art.
- Sol - 0,25 łyżeczka
- żółtka - 1 rzecz
- Olej roślinny - 30 ml
- Mak - 150 G
- cukier - 3 art.
- masło - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, suche drożdże, sól, cukier i proszek do pieczenia ciasta.
Dodaj stopione masło, lekko ubite jajko, esencję waniliową i ciepłe mleko. Zagnieść miękkie ciasto.
Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Mak opłucz, zalej wrzącą wodą i gotuj przez 10 minut.
Odcedź, lekko ostudź, dodaj cukier, masło i zmiel blenderem.
Nasmaruj ręce olejem roślinnym, lekko zmiażdż ciasto i rozwałkuj duże prostokątne ciasto.
Rozłóż nadzienie makowe i zwiń ciasną bułkę.
Pokrój 12 identycznych kawałków, połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia i umieść w ciepłym miejscu na 20 minut.
Posmaruj bułki żółtkiem i wyślij na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.