Szukasz odpowiedniego przepisu na ciasto mięsne? Jesteś na dobrej drodze! Obfite danie zachwyci pysznym ciastem, soczystym nadzieniem i zawrotnym aromatem! Przez większość czasu ciasto jest pieczone,więc możesz spokojnie robić swoje.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- margaryna - 80 g
- mleko - 3 art.
- mąka - 260 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- mięso mielone - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Dodaj mięso mielone i kontynuuj smażenie do miękkości. Posyp solą i przyprawami.
Wymieszaj mąkę z solą i margaryną. Zmiel masę rękami na drobne okruchy.
Dodaj mleko, lekko ubite jajka i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Odłóż jedną trzecią ciasta, resztę rozwałkuj ciastem według wielkości formy, biorąc pod uwagę wysokość ścian.
Przykryj formę papierem do pieczenia, ułóż ciasto i przygotowane nadzienie z mięsa mielonego.
Resztę ciasta rozwałkuj mniejszym ciastem i przykryj ciasto. Ostrożnie przyklej krawędzie.
Piecz ciasto przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.