Istnieje wiele przepisów na popularną Charlotte. Lubię gotować z kwaśną śmietaną. Ciasto jest miękkie, smaczne i bardziej satysfakcjonujące. Ponadto Charlotte na kwaśnej śmietanie nie jest tak kapryśna, więc nawet początkujący kucharz z łatwością poradzi sobie z zadaniem.
Składniki
- jabłka - 400 g
- mąka - 1,5 szklanki
- śmietana - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- cukier - 150 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obrać z nasion i skórki, pokroić w drobną kostkę.
Ubij jajko z cukrem i solą na puszystą pianę.
Dodaj śmietanę zmieszaną z sodą i dobrze wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.
Posmaruj formę masłem i rozłóż połowę ciasta.
Dodaj jabłka i polej resztą ciasta.
Piecz Charlotte przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy