Chcesz zrobić prawdziwą wegetariańską pizzę? Zgodnie z poniższym przepisem okaże się jeszcze smaczniejszy niż zwykle. Chodzi o miękkie ciasto i apetyczne nadzienie. Gotową pizzę należy posypać świeżymi ziołami i sezamem.
Składniki
- mąka - 350 g
- suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 150 ml
- Olej roślinny (do smarowania) – 3 art.
- Shiitake (w puszkach) – 80 g
- suszone pomidory - 100 g
- papryka - 1 rzecz
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- sok z cytryny - 1 art.
- Tofu - 150 g
- sos pomidorowy - 4 art.
- sałata lodowa - 2 listek
- rukola - 10 gałązki
- Sezam - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, drożdże, sól, cukier i proszek do pieczenia ciasta.
Dodaj ciepłą wodę i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Obierz fioletową cebulę, pokrój w pierścienie i skrop sokiem z cytryny.
Pokrój tofu, shiitake, obraną paprykę i liście sałaty.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i ułóż na wysmarowanej blasze do pieczenia.
Posmaruj półfabrykat sosem pomidorowym, posyp tofu, pomidorami, papryką i shiitake. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
Posyp gotową pizzę liśćmi sałaty, rukolą, cebulą i sezamem.