Tradycyjny aromatyczny pilaw można gotować z różnymi częściami mięsa. Na przykład z żeberkami wieprzowymi. Jeśli nigdy nie próbowałeś tej opcji, radzę zacząć od tego przepisu-jest to niezwykle proste i zrozumiałe.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- marchew - 2 kawałki
- czosnek - 2 głowice
- ryż - 250 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- Zira - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy (dla pilawu) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój żeberka na kawałki i smaż na złoty kolor na dużym ogniu.
Dodaj marchewki pokrojone na średnie kawałki i smaż przez kolejne 10 minut.
Ułóż łuskane główki czosnku, przyprawy i liście laurowe na wierzchu.
Przykryj wszystko umytym ryżem i zalej wodą, aby przykryła ryż o 1 cm.
Gotuj pilaw przez około 40 minut pod przykryciem. A potem pozwól mu jeszcze trochę zaparzyć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy