W kuchni białoruskiej jest jedno bardzo smaczne danie-placki ziemniaczane. Istnieje wiele ciekawych przepisów, ale najbardziej podoba mi się Opcja bez jajek, śmietany i innych dodatków. Smak ziemniaków jest wtedy bogaty i wyraźny.
Składniki
do testu:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce.
Delikatnie wyciśnij nadmiar płynu rękami.
Dodaj mąkę, sól i zmielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj masę.
Rozgrzej olej na patelni, łyżką ułóż schludne wyspy z masą ziemniaczaną.
Smażyć placki ziemniaczane na złoty kolor po obu stronach i ułożyć na papierowej serwetce. Powtórz z pozostałym ciastem ziemniaczanym.
Podawaj gotowe placki ziemniaczane z schłodzoną kwaśną śmietaną i drobno posiekanymi ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz