dania główne 22.01.2022

placki ziemniaczane

30 min
4 porcje
Placki ziemniaczane
0

W kuchni białoruskiej jest jedno bardzo smaczne danie-placki ziemniaczane. Istnieje wiele ciekawych przepisów, ale najbardziej podoba mi się Opcja bez jajek, śmietany i innych dodatków. Smak ziemniaków jest wtedy bogaty i wyraźny.

Składniki

do testu:
  • ziemniaki - 500 g
  • mąka - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce.

Placki ziemniaczane: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Delikatnie wyciśnij nadmiar płynu rękami.

Placki ziemniaczane: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj mąkę, sól i zmielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj masę.

Placki ziemniaczane: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Rozgrzej olej na patelni, łyżką ułóż schludne wyspy z masą ziemniaczaną.

Placki ziemniaczane: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Smażyć placki ziemniaczane na złoty kolor po obu stronach i ułożyć na papierowej serwetce. Powtórz z pozostałym ciastem ziemniaczanym.

Placki ziemniaczane: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Podawaj gotowe placki ziemniaczane z schłodzoną kwaśną śmietaną i drobno posiekanymi ziołami.

Placki ziemniaczane: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz