Trudno nazwać pączki daniem dietetycznym, ale nadal istnieją opcje, w których wypieki są mniej kaloryczne. Na przykład możesz zagnieść słodkie ciasto bez jajek. Do tego przepisu potrzebne będą szybko działające suche drożdże.
Składniki
- mąka - 400 g
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- cukier - 3 art.
- sól - na czubku noża
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- woda (ciepły) – 200 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj drożdże, ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Połącz przesianą mąkę, cukier waniliowy, sól, ciasto i 2 łyżki oleju roślinnego.
Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Zmiażdż ciasto, rozwałkuj ciasto o grubości około 3 centymetrów i wyciśnij pączki.
Ułóż pączki na posypanej mąką desce i odstaw na 15 minut.
Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy