przekąski 22.01.2022

masło ghee w powolnej kuchence

1 godz. 10 min.
30 porcji
Olej ghee w powolnej kuchence
0

Tradycyjnie olej ghee jest używany w kuchni indyjskiej. Jest zdrowszy niż zwykły olej i często jest używany nie tylko do gotowania, ale także do leczenia. Najłatwiej jest ugotować go w powolnej kuchence. Możesz przechowywać produkt bez lodówki!

Składniki

  • masło - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Uwolnij masło z opakowania.

Olej ghee w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Pokrój masło w kostkę i włóż do wolnowaru.

Olej ghee w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Ustaw temperaturę na 100 stopni i gotuj przez 1 godzinę w trybie "marnotrawstwa".

Olej ghee w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

W procesie pojawi się piana. Nie przejmuj się, to normalne.

Olej ghee w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Użyj łyżki cedzakowej, aby zebrać całą piankę.

Olej ghee w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Pod koniec gotowania olej powinien być przezroczysty.

Olej ghee w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Wlej olej do słoików, filtrując przez podwójną gazę i wyjmij do ostygnięcia.

Olej ghee w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Foto: Aleksandra Maksimova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy