przekąski 22.01.2022

hummus z tahini i ostrą papryką

30 min
6 porcji
Hummus z tahini i ostrą papryką to prosty i pyszny przepis na przygotowanie krok po kroku
Nelea Reazanteva, stock.adobe.com
0

Zwykle popularna przekąska jest podawana z przaśnymi tortillami lub po prostu jedzona łyżkami. Hummus w tym przepisie jest bardzo ostry, dlatego należy go rozsmarować na chlebie lub krakersach bardzo cienką warstwą. Żółty kolor potrawy nadaje aromatyczne Curry.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 10-12 godzin.

Zmień wodę i gotuj przez 2 godziny na bardzo małym ogniu.

Wrzuć ciecierzycę do durszlaka, a następnie rozłóż do wyschnięcia na ręczniku.

Opłucz ostrą paprykę, pokrój na pół i obierz nasiona.

Zmiel czerwoną paprykę i obrane ząbki czosnku w blenderze.

Dodaj ciecierzycę, oliwę z oliwek, curry i tahini. Kontynuuj pracę blendera, aż masa będzie gładka.

Gotowy hummus wymieszaj z sokiem z cytryny i solą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy