Zwykle popularna przekąska jest podawana z przaśnymi tortillami lub po prostu jedzona łyżkami. Hummus w tym przepisie jest bardzo ostry, dlatego należy go rozsmarować na chlebie lub krakersach bardzo cienką warstwą. Żółty kolor potrawy nadaje aromatyczne Curry.
Składniki
- ciecierzyca (suchy) – 2 szklanki
- ostra czerwona papryka - 4 strąk
- czosnek - 2 ząbki
- tahini - 5 art.
- sok z cytryny - 3 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- Curry - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 10-12 godzin.
Zmień wodę i gotuj przez 2 godziny na bardzo małym ogniu.
Wrzuć ciecierzycę do durszlaka, a następnie rozłóż do wyschnięcia na ręczniku.
Opłucz ostrą paprykę, pokrój na pół i obierz nasiona.
Zmiel czerwoną paprykę i obrane ząbki czosnku w blenderze.
Dodaj ciecierzycę, oliwę z oliwek, curry i tahini. Kontynuuj pracę blendera, aż masa będzie gładka.
Gotowy hummus wymieszaj z sokiem z cytryny i solą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy