Pewnego dnia zastanawiałem się, dlaczego z przyzwyczajenia marynuję tylko ogórki i pomidory. W końcu jest tak wiele interesujących produktów! Ten przepis na marynowaną dynię pojawił się dawno temu i przypadkowo, ale szczerze mówiąc, nadal jestem z niego dumny.
Składniki
- Dynia - 300 g
- czosnek - 1 ząbek
- cynamon - 0.5 kije
- sól - 0.5 łyżeczka
- cukier - 3 art.
- ziele angielskie (groszek) – 4 kawałki
- koperek (suszone) – 1 łyżeczka
- nasiona gorczycy - 1 CZ. l.
- ocet - 1.5 łyżeczka
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię w średnią kostkę, włóż do rondla i zalej 250 ml wody.
Dodaj 2 łyżki cukru, sól, cynamon, czosnek i ziele angielskie.
Delikatnie wymieszaj wszystko i gotuj przez 7 minut po ugotowaniu na małym ogniu.
Połącz pozostały cukier i wodę, ziarna musztardy i suszony koperek. Dodaj ocet i mieszaj marynatę, aż cukier się rozpuści.
Włóż dynię do pojemnika, zalej marynatą i pozostaw pod przykryciem na godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy